Vrijdag 7 februari 2020 - RAI Amsterdam Congrescentrum
Acht lezingen over pijn in de dagelijkse praktijk
Als professionals in de mondzorg worden we ook regelmatig met pijn geconfronteerd: veel van onze patiënten klagen over pijn in de mond, het kauwstelsel, het aangezicht of het hoofd en ook onze diagnostische procedures en behandelingen kunnen gepaard gaan met pijn.
Je zou dus denken dat wij als mondzorgprofessionals van de hoed en de rand weten als het over pijn gaat. De praktijk is echter anders: we worstelen allemaal met de diagnostiek en behandeling van pijn van de aan onze zorgen toevertrouwde patiënten. En dat terwijl pijn een enorme impact op het dagelijks leven heeft: onze stemming daalt, we slapen slecht, we hebben moeite met eten en kan tot ziekmelding op het werk leiden. Het is van groot belang dat we grip krijgen op pijn, in het belang van onze patiënten, hun directe omgeving en de maatschappij.
Tijdens PIJN2020 kwamen allereerst de basale aspecten van pijn aan bod, gevolgd door een overzicht van de verschillende soorten pijn die kunnen voorkomen in de mond, het kauwstelsel, het aangezicht en het hoofd. Daarna namen we u mee op reis langs de meest voorkomende oorzaken van orofaciale pijn, te weten dentoalveolaire pijn (kiespijn), spier- en gewrichtspijn (TMD-pijn), hoofdpijn en neuropatische pijn (zenuwpijn). Zowel de diagnostiek als de behandeling kwamen aan bod. Ook de gevolgen van orofaciale pijn op de slaap en de wisselwerking tussen pijn en slaap kwamen aan de orde. Het congresprogramma sloot af met acute pijn en hoe daar adequaat en veilig mee om te gaan in de mondzorgpraktijk.
Een congresdag die interessant was voor het hele tandheelkudige team én voor orofaciale fysiotherapeuten.
Op vrijdag 7 februari 2020 hebben 595 tandartsen aan PIJN2020 deelgenomen.